Arthur Golden

Bir Geyşanın Anıları, Arthur Golden'ın 1997'de yayımlanmış sürükleyici romanı. Kitap, Gion semtinde köle olarak satılan ve geyşa olmak üzere eğitilen Chiyo adlı genç bir kızın öyküsünü anlatıyor. Kyoto, Japonya Roman boyunca, Chiyo'nun bölgenin en çok aranan geyşalarından biri olan Sayuri olma yolculuğunu takip ediyoruz.

Özeti

Golden'ın romanı, genellikle gizem ve yanılgılarla örtülen geyşa dünyasının canlı bir tasviridir. Okuyuculara geyşaların günlük yaşamlarına, karmaşık geleneklerine ve sanatlarını mükemmelleştirmek için geçirdikleri yoğun eğitime samimi bir bakış sunuyor. Sayuri'nin gözlerinden geyşa olmanın getirdiği güzellikleri, ihtişamı ve zorlukları görüyoruz.

Kitap, Japonya'da büyük bir sosyal ve politik karışıklığın olduğu 1930'lar ve 1940'larda geçiyor. Sayuri, geyşaların dünyasında yolunu bulurken hem kişisel hem de toplumsal pek çok zorluk ve engelle karşılaşır. Geyşa topluluğu içindeki katı hiyerarşilerden yaklaşan II. Dünya Savaşı tehdidine kadar, Sayuri'nin hayatı asla kolay değildir.

Romanın en çarpıcı yönlerinden biri, geyşalar ve onların müşterileri arasındaki karmaşık ilişkileri keşfetmesidir. Golden, bu ilişkilerin cinsel doğasından çekinmiyor, ama aynı zamanda onları son derece duygusal ve çoğu zaman çatışmalarla dolu olarak tasvir ediyor. Sayuri'nin kendi aşk ve arzu deneyimleri olay örgüsünün merkezinde yer alıyor ve hayatındaki erkeklerle olan ilişkileri hem büyüleyici hem de yürek burkan.

Bir Geyşanın Anıları özünde kimlik, hayatta kalma ve insan ruhunun gücü hakkında bir hikaye. Sayuri'nin köleliğe satılan genç bir kızdan başarılı bir geyşaya dönüşmesi, onun gücünün ve dayanıklılığının bir kanıtıdır. Roman ayrıca güzelliğin, sanatın ve geleneğin doğası ve bunların iç içe geçme biçimleri hakkında önemli soruları da gündeme getiriyor.

Genel olarak Bir Geyşanın Anıları, okuyucuları zarafet, güzellik ve gelenekler dünyasına götüren, güzel yazılmış ve sürükleyici bir roman. Golden'ın titiz araştırmaları ve detaylara gösterdiği özen, geyşa dünyasını hayata geçiriyor ve karmaşık karakterleri ve girift olay örgüsü okuyucuları sonuna kadar bağlıyor. İster Japon kültürüyle ilgileniyorsanız, ister sadece büyüleyici bir okuma arıyor olun, bu roman kaçırılmamalıdır.

Bir Geyşanın Anıları 

Bir Geyşanın Anıları kitabını gözlerim iflas edene kadar üç günde okudum bitirdim. Daha önce filmini de izlemiştim ve uzun süredir okumak istediğim bir kitaptı. Kitap Altın Kitaplar Yayınevi tarafından basılmış. Bendeki eski bir nüsha bir arkadaşımdan aldım o yüzden kaç lira olduğunu bilemeyeceğim. 559 sayfa ve çevirmenleri Azize BERGİN-Zeliha İYİDOĞAN BABAYİĞİT özellikle belirtmek istedim çünkü bu günlerde herkes çevirmen ve bir kitap çevrilirken kendi dilinize çok iyi hakim olabilmelisiniz ki güzel bir çeviri olsun. Çoğu insan çok kötü çevirilerle tatsız kitap okumaktan bıktı. Bu çevirmenleri kutluyorum sanki kendi dilimizde yazılmış gibi büyük bir zevkle okumamıza yardımcı oldukları için.

Geyşalar

Arthur Golden

Bir Geyşanın Anıları kitabının arka kapağında yazılanlar her şeyi açıklıyor zaten. Kitap aslında bir kurgu ama yazar o kadar canlı bir dilde anlatmış ki bitene kadar biyografi zannediyorsunuz. Bir kere çok fazla araştırma yapılmış bir kitap ve bulunan detaylar kitaba çok güzel aktarılmış. Çok bilinmeyen merak edilen bir dünya geyşaların hayatı, ritüelleri, sosyal durumları, duyguları, pişmanlıkları hepsi var kitapta.

Geyşalar ve yaşamları 

Özellikle bizden çok farklı olan düşünüş tarzları davranışları çok ilgimi çekti yazar merakta bırakmadan nedenlerini güzelce anlatıyor. Aynı zamanda o dönemdeki Japonya'nın siyasal ve sosyal durumu üzerinde de duruluyor. Bildiğiniz gibi Japonya bizim için bir sır küpü. Ve Sayuri adındaki bir geyşanın gözünden savaş ve Japonya'daki değişimler ustaca anlatılmış. Tarihi bir roman olmasına rağmen gerçek bir edebiyat klasiği Bir Geyşanın Anıları.


Kitapta çok fazla benzetme sanatı kullanılmış bu dikkatimi çekti.

Bir Geyşanın Anıları benzetmelerde çok başarılı 

Hatta bir ara iyi ki bu yazar beni görmedi acaba neye benzetirdi dedim. Ama çok değişik benzetmeler beni eğlendirdi. Okumanızı tavsiye ederim. Mücadelemiz ve zaferlerimiz ne olursa olsun,onlar için ne denli acılar çekersek çekelim, hepsi kısa süre sonra kağıdın üstündeki mürekkebe damlayan su gibi akıp gidecek. Bir Geyşanın Anıları kitabını sevdiyseniz Gizli Anların Yolcusu kitap yorumumuzu mutlaka okumalısınız.

Bir Geyşanın Anıları, Arthur Golden, Bir Geyşanın Anıları kitap yorumu, Bir Geyşanın Anıları film özeti, Geyşa, Geyşalar, Geyşa yaşamı, Geyşa olmak, Geyşa kültürü, Geyşalar nasıl yaşar, Nasıl Geyşa olunur, Geyşalar hakkında bilinmeyenler

19 Yorumlar

  1. Bu kitabı ben okuyalı heralde 8 sene falan olmuştur:) zamanında çok etkilenerek ve keyifle okuduğum bir kitaptı,Sayuri'nin benzetmelerinden çok keyif almıştım bende, ben kitap sonrası filmini izledim ve inanılmaz hayal kırıklığına uğramıştım zamanında, onca ayrıntı ve detay varken film çok ruhsuz gelmişti...nostalji yaşadım sayende:) sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benim yazmak istediklerimi yazmışsın :) Ben de bu kitabı sanırım 7 sene önce bir solukta çok severek okudum, ardından bir heves filmini izledim ve tamamen düş kırıklığına uğradım...

      Sil
    2. Filmini izleyeli çok oluyor tam hatırlayamıyorum tekrar izleyeceğim ama genelde kitap mükemmel olurken film berbat oluyor mesela germinal yada amerikan sapığı her iki kitap harika iken filmler ünlü oyunculara rağmen renksizdi.

      Sil
  2. Ben de merak ediyordum bu kitabı . Yorumunuz için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar,
    Bloğunuzu çok beğendim ve izlemeye aldım. Bana da bekliyorum. Güzel paylaşımlarda buluşmak dileğiyle. Sevgilerimi bıraktımmmm…..:))

    YanıtlaSil
  4. Kitabını ayrı hayranlıkla okudum, filmini de izledim. Tüm kitap uyarlamalarında yaşanan sıkıntı olarak film kitaba göre çok zayıftı ama kitaba olan hayranlığımı etkilemedi. Yıllardır en sevdiğim kitap sıralamasında üst sıralarda.
    https://bugunneizliyoruz.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  5. Sen yazınca yıllar önce okuduğumu hatırladım sanki. Yoksa filmini mi izlemiştim. 😇😇😇

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her ikside olabilir ama etkileyici bir konusu var Bir Geyşanın Anılarının.

      Sil
  6. Bu kitabı ben de seneler önce okumuştum.Çok sürükleyiciydi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet farklı yaşamları çok iyi irdeleyen bir kitap Bir Geyşanın Anıları.

      Sil
  7. kitabı görmüştüm ama nedense ilgimi çekmemişti ama belki filmi izleyebilirim....

    YanıtlaSil
  8. Ben de ilk çıktığı zamanlarda çok etkilenerek okumuştum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir Geyşanın Anıları çok etkileyici bir kitap.

      Sil
  9. filmini biliyom da kitabısı da olabilermiş :) bu tür eski filmler var yaaa çokoş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir geyşanın anıları kitabına bayılacaksın bence.

      Sil
  10. Bir Geyşa' nın ANıları filmini izledim, geçenlerde kütüphanede kitabını da gördüm. En kısa zamanda okuyacağım :)

    YanıtlaSil